Посета професора са Универзитета у Орадеи (Румунија)

Објављено: 14.06.2022 11:37 Објавио: Јован Стевановић

У оквиру пројекта Erasmus+ са иницијативом (K103) Mobility Staff for Teaching, у петак 10.06.2022. у 09.00, професори Цезар Морар и Мариус Ступариу са Универзитета Орадеа у Румунији посетили су Природно-математички факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици.

Први састанак имали су са продеканом за Науку и међународну сарадњу, др Љиљаном Гулан. Састанку је присуствовао као координатор и посредник у остваривању сарадње, др Александар Ваљаревић (професор у трећинском радном односу на ПМФ-у). На састанку је било речи о продубљивању научне и техничке сарадње два факултета, Факултета за Географију, Туризам и Спорт Универзитета Орадеа и ПМФ-а у Kосовској Митровици. Разговор се односио на сарадњу на пројектима Ерасмус+ и два типа мобилности, K103 и K107.

На позив Ректора, проф.др Небојше Арсића састанак је настављен у пријатној и срдачној атмосфери у ректорату Универзитета у Приштини. Ректор је изразио задовољство због доласка два професора са Универзитета Орадеа и дао пуну подршку да се сарадња продуби и настави и следеће године у оквиру новог конкурса Ерамус+.

У току дана руководство ПМФ-а, у присуству професора ПМФ-а, др Бранке Петковић и др Марка Смилића је наставило разговор са професорима из Румуније о конкретним задацима, као што су: већа мобилност студената на оба универзитета, заједничко конкурисање на пројекат CEEPUS на јесен, као и могућност заједничког конкурисања на пројекте из серије Jean Monnet, The Science for Peace and Security Programme и Bilaterala EU Commission.

У току дана, пред двадесетак колега у присуству професора и студената професор Цезар Морар је одржао уводно предавање о Универзитету Орадеа, могућности да студенти ПМФ-а у Kосовској Митровици конкуришу на два начина за интернационалне студије на Универзитету Орадеа преко Ерасмус+ иницијативе K103 или директним конкурсом преко међународне канцеларије уз подршку Амбасаде Румуније у Београду.

https://pr.ac.rs/poseta-profesora-sa-univerziteta-u-oradei-rumunija-univerzitetu-u-pristini/

 

© 2019 - 2024 Природно-математички факултет. Сва права задржана. Design & Developed by: Дубљанин